Lékárna.cz

Jak si připravit kvašenou zeleninu

Kvašená nebo také fermentovaná zelenina obsahuje miliardy prospěšných bakterií a velké množství vitamínu C. Navíc se jedná o vysoký obsah vlákniny. Slouží tedy jako podpora trávicího ústrojí a posila imunity.

Jak si připravit kvašenou zeleninu
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Co budete potřebovat ke kvašení zeleniny

Abyste mohli doma kvasit zeleninu, nemusíte sahat hluboko do kapsy. Sklenici chutné kvašené zeleniny si vyrobíte doslova za pár korun.

  • Nádoba na kvašení zeleniny - Vystačíte si ze zavařovacími sklenicemi. Do větší napěchujete zeleninu, menší naplněná vodou, vám poslouží jako závaží. Vyzkoušet můžete i různé vychytávky - pružiny do zavařovaček nebo speciální sklenice s víčkem na pickles.
  • Zelenina - Bez ní se to neobejde. Jako základ se používá zelí - bílé, červené nebo i čínské. K zelí pak můžete přidat cokoliv vás napadne. Osvědčené kombinace jsou zelí s cibulí nebo zelí s mrkví či řepou. Odvážnější přidají ředkvičky, pórek, kedluben, celer, brokolici nebo květák. Kvasit se dají i okurky. Kdo nemusí zelí, může kvasit vlastně jakoukoliv zeleninovou směs.
  • Sůl - Kvasit zeleninu se dá i bez soli, ale to už je trochu náročnější. Začněte proto raději pomocí soli. Využít můžete běžnou kuchyňskou sůl. My doporučujeme mořskou sůl a ještě lépe růžovou himalájskou sůl, která navíc obsahuje 88 prvků, jež tělo dokáže využít.
  • Koření - Kdo rád experimentuje, může přidat různá koření. Taková klasika je kmín. Doporučit můžeme i křen nebo česnek. Sáhnout můžete po bobkovém listu a novém koření. Skvěle poslouží i umeocet.
  • Probiotika - Rozhodnete-li se zkusit kvasit i bez soli, můžete využít probiotika jako startér pro kvašení.

Kvašená zelenina - recept

  1. Nakrájejte zeleninu na drobné nudličky, kostičky, kolečka, zkrátka jak vám to přijde pod ruku. K zelenině přidejte sůl, případně koření. Na 1 kg zeleniny přidejte 15 - 20 g soli.

  2. Zeleninu se solí pořádně promíchejte a nechte několik desítek minut odležet. Tu a tam zeleninu promačkejte, aby pustila šťávu.

  3. Tuto směs pak napěchujte do připravené nádoby. Klíčové je,aby veškerá zelenina byla ponořená ve šťávě. Zeleninu je tedy nutné zatížit. Nejlépe speciální spirálou nebo menší zavařovačkou naplněnou vodou.

  4. Sklenici uložte na bezpečné místo v kuchyni, mimo přímé sluneční záření. Během několika dní bude probíhat mléčné kvašení.

  5. Po 5 až 7 dnech uložte sklenici s hotovou kvašenou zeleninou do lednice. Přidávejte do zeleninových salátů nebo jako přílohu k různým běžným jídlům.

Náš tip - fermentace zeleniny bez soli

Pokud ke kvašení nechcete použít sůl, jako startér vám může dobře posloužit přídavek probiotik.  Nespotřebovaný zbytek zkonzumujte - vaše tělo vám poděkuje :-) K nastartování fermentace můžete využít i ječmenný slad - ten zároveň "nakrmí" rozvíjející se probiotické kultury. 

Bleskové kvašení zeleniny

  • Himalájská sůl je velmi vhodná k nakládání zeleniny ve vlastní šťávě i na přípravu slaného nálevu. Oproti obyčejné soli obsahuje navíc 88 prvků, které naše tělo dokáže využít.
  • Umeocet dodá zelenině slanokyselý nádech. Používá se zejména při bleskovém kvašení salátů (například z ředkviček nebo okurek). Jelikož obsahuje i enzymy, dokáže ze zeleniny udělat jemně kvašený salát během několika minut. Použít ho můžete i k přípravě nálevu - stejně jako sojovou omáčku. Ta je vynikající i do salátu z čínského zelí a cibulky a stejně jako umeocet nastartuje kvašení velmi rychle díky obsahu enzymů.

Všeho s mírou!

Stejně jako u všeho, i u kvašené zeleniny platí rčení - všeho s mírou! Doporučujeme konzumovat 1 polévkovou lžíci kvašené zeleniny denně po obědě nebo po večeři. 

3 tipy, které kvašení ulehčí

1. Některá zelenina pustí málo šťávy, některá skoro žádnou. Můžete ji nahradit převařenou vodou se solí či umeoctem.

2. V průběhu kvašení šťávy přibývá. Dejte pod sklenici talířek, kam může případně přebytečná šťáva odtéct.

3. Hotovou směs si rozdělte do několika menších uzavíratelných sklenic a uchovejte v lednici. Tu a tam se může stát, že se nějaká začne kazit, nezkazí se vám tak celá dávka.

Kimči (Kimčchi)

Vyzkoušet můžete i kimči - tradiční korejskou pochoutku, která má v této zemi staletou tradici. Jde o pikantní křupavý salát, který se připravuje z nakládané a fermentované (kvašené) zeleniny a dalších ingrediencí (sůl, chilli papričky, zázvor, rybí omáčka aj.) 

Domácí kimči - recept

Co budete potřebovat:

  • 1 pekingské (čínské) zelí
  • 2 polévkové lžíce soli (PL) (může být i himalájská růžová jemná)
  • 1 PL sladké rýžové mouky (známá je také jako rýžová mouka z lepkavé rýže)
  • 1/2 šálku korejských chilli vloček
  • 4 PL rybí omáčky
  • 2 PL  cukru
  • 3 nakrájené šalotky na proužky
  • 1/4 středně velké nakrájené cibule
  • 3 stroužky nasekaného česneku
  • 1/2 lžičky nasekaného zázvoru
  • 2,5 hrnku vody
Postup:
  1. V míse důkladně promíchejte sůl a 1,5 hrnku vody. Dejte stranou.
  2. Omyjte a nasekejte zelí na malé kousky
  3. Ponořte zelí do osolené vody a nechte stát 3-6 hodin nebo do změknutí
  4. Do malého hrnce dejte sladkou rýžovou mouku a 1 hrnek vody a zahřejte na středním plameni. Míchejte do zhoustnutí cca 5 minut.
  5. Připravte si pastu - v míse smíchejte trochu rýžové mouky, korejské chilli vločky, rybí omáčku a cukr a nechte vychladit na chvíli do lednice.
  6. Jakmile je vychlazeno, přidejte nakrájenou šalotku, cibuli, česnek a zázvor do pasty a promíchejte. 
  7. Jakmile je zelí měkké, propláchněte ho 3-4 krát, abyste důkladně odstranili slanou vodu
  8. Vmíchejte připravenou pastu do zelí a dejte do dobře vypláchnuté sklenice. 
Pokud máte rádi kimči čerstvé, můžete ihned podávat. Pokud ho máte raději více fermentované, nechte ho odležet např. 5 dní. Pak ho umístěte do lednice a každý den si můžete vzít malou trošku - dobrou chuť!

Přečtěte si také

Plicník lékařský (Pulmonaria officinalis) je trvalá bylina s lodyhou porostlou jemnými chloupky a s vejčitými listy s jasně bílými flíčky - odtud vznikl dle této podobnosti i její název - plicník.…

více

Glutathion (GSH) je jeden z nejsilnějších a nejúčinnějších antioxidantů, který na sebe váže volné radikály a tím chrání organismus před oxidativním stresem. Nachází se v každé buňce našeho těla. Tělo…

více

Pes musí být podle dopravní vyhlášky při cestování v autě zajištěný tak, aby nebyla ohrožena bezpečnost řidiče, přepravovaných osob ani zvířat a ani bezpečnost provozu na pozemních komunikacích. Není…

více

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.