Lékárna.cz

Veganství

Je jen vaší volbou, zda jste se rozhodli jít alternativní volbou stravování a stali se vegany. Poradíme, co byste při veganství měli doplňovat tak, aby organismus nestrádal a byl v rovnováze.

Veganství
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Kdo je kdo

Nejprve stručný přehled alternativních způsobů stravování tak, jak je známe. 

  • Vegetariáni nekonzumují maso.
  • Lakto-ovo vegetariáni nejedí maso, ale knzumují mléko a mléčné výrobky a vejce.
  • Lakto vegetariáni nejedí maso a vejce. Konzumují ale mléko a mléčné výrobky.
  • Pesce vegetarián nejí žádné maso kromě ryb.
  • Flexitarián a reduktarián konzumuje převážně vegetariánskou stravu a v omezené míře i maso.
  • Vegani nekonzumují žádné živočišné produkty.
  • Frutarián je vegan, který konzumuje pouze syrové plody rostlin. Odmítá obilí a listovou a kořenovou zeleninu.
  • Vitarián je vegan, který na úpravu rostlinné stravy používá teplotu maximálně 42-45°C (RAW food).

Doplňujte vitamíny a minerály

Vegani a vegetariáni musí myslet na to, že v rostlinné stravě je nedostatek některých vitamínů. Jedním z nejdůležitějších je vitamín B12. Je důležité aby vegani a vegetariáni sledovali hladinu vitamínu B12 (popřípadě i homocysteinu, jehož vysoká hladina je naopak škodlivá) v krvi a zabezpečili si jeho dostatečný příjem .

Striktní veganská či vegetariánská strava není příliš vhodná pro děti, těhotné a kojící ženy. Problém může být zejména ve sníženém příjmu vitamínu B12, vitamínu D3, železa, zinku, jódu a vápníku. Rostlinné složky navíc nemají zcela vyvážený obsah esenciálních aminokyselin a může častěji docházet k chudokrevnosti.

Pokud ale dítěti poskytneme dostatek látek, které by mohly ve stravě chybět jiným způsobem, a strava je dostatečně pestrá, většinou nedochází k problémům s vývojem. O vhodnosti specifického způsobu stravování u dětí se vždy poraďte s dětským lékařem.

Sestava jídelníčku je důležitá

Pokud je veganský jídelníček vhodně sestaven, je v něm zastoupena i syrová strava (vařením se enzymy a některé vitamíny ničí) a je dostatečně pestrý, je snížena, na rozdíl od konzumentů masa, pravděpodobnost některých chorob. Obecně bude snížené například riziko obezity, vysokého cholesterolu, aterosklerózy a dalších srdečně-cévních onemocnění. 

Veganská a vegetariánská strava může být zdraví prospěšná pouze tehdy, když je dostatečně pestrá se zastoupením čerstvé zeleniny, ovoce, ořechů, semínek, rostlinných olejů.

Vegani a vegetariáni, kteří sice zarytě nejedí maso, ale dopřávají si množství sladkostí, bílého pečiva, těstovin, bílé rýže, vařených pokrmů či polotovarů, bez přísunu tepelně nezpracovaných produktů si naopak spíše mohou zdravotně uškodit.

Sestavení správného jídelníčku je mnohdy časově, vědomostně i finančně náročné. S tím musí každý začínající vegan či vegetarián počítat, aby časem nesklouzl k jednostranné a neplnohodnotné stravě.

Rizika nemocí

U vegetariánů a veganů se mohou při nesprávně sestavené stravě objevit nedostatky některých vitamínů a minerálů, např:

  • Nedostatek vitamínu B12  může se objevit únava, nespavost či celkové oslabení organismu.
  • Nedostatek vitamínu D může se zvyšujit riziko osteoporózy.
  • Nedostatek železa sepojeným s chudokrevností, únavou či bolestmi hlavy.
  • Nedostatek jódu může ovlivnit štítnou žlázu, kvalitu kůže, nehtů a vlasů.
  • Nedostatek zinku může také ovlivnit kvality kůže, nehtů a vlasů nebo sílu naší obranischopnosti.

Tento článek má pouze obecný informativní charakter. Pokud si nejste jisti svým zdravotním stavem a vhodoti konkrétního způsobu stravování nebo doplnění stravy o některé vitamíny a stopové prvky, vždy se poraďte se svým lékařem či lékárníkem.

Navštivte související produktové kategorie
Vitamín B Vitamín D Zinek

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.