Lékárna.cz

Když zádům není do tance

Plesová sezóna je letos ohrožená sezónou chřipkovou, ale mě skolil zákeřnější nepřítel. Záda. A to se minulý týden sešly dva plesy, které jsme s manželkou nemohli vynechat! Jít nebo nejít? A prášek proti bolesti… vzít nebo nevzít?

Když zádům není do tance
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Moje záda sice nekýchala ani nesmrkala, ale bolela pekelně. Vezmu si prášek na bolest a bude klid, říkal jsem si. Pak mi to začalo vrtat v hlavě. Můžu se napít alkoholu? A jak moc se můžu rozvášnit ve víru tance, abych druhý (a třetí) den ještě dokázal vstát z postele?

Prášek? Až po akci

Zašel jsem za rehabilitačním lékařem a dostal tuto radu: Vzít si prášek až poté. Tedy až na zmírnění bolesti po akci. Tělo mi samo napoví, kam až zajív v záklonech při waltzu či výkopech v jive. Zní to rozumně, a tak jsem se rozhodl: Žádné pilule! Ale jak se blížil páteční večer, začal jsem o svém rozhodnutí pochybovat. Zvládnu vůbec nějaký krok, natož valčíkový (polku jsem vzdal předem)?

A tak jsem navzdory radě sáhnul po jistícím prášku proti bolesti ještě před plesem. Vím, že alkohol může snižovat účinek léků nebo zvyšovat intenzitu vedlejších účinků. A to může nastat i případ kombinace ibuprofenu (tedy tablety, která se již v mém těle rozpouštěla) a skleničky vína, kterou jsem si odlil z objednané rulandy šedé. A co když objednám svým přátelům a sobě něco ostřejšího? Co to se mnou udělá?

Vybavilo se mi a uklidnilo mě, že pokud člověk požívá ibuprofen, ale i ostatní tzv. nesteroidní analgetika spíše pro akutní potřebu a v dávkách nízkých (400 až 800 mg) a alkoholu se také neoddává bezuzdně, pak by žádné vedlejší účinky nastat neměly. Podle jedné studie, které se zúčastnilo 1224 lidí, se prokázaly vedlejší účinky typu nechutenství či krvácení, negativní dopad na ledviny a játra a v neposlední řadě i na srdce u těch, kdo pravidelně užívali ibuprofen i alkohol.

Bezpečná dávka

Naše dva plesy dopadly skvěle. A protože na jiná onemocnění netrpím, jedna tableta na jeden ples byla bezpečná dávka, která mi umožnila si společenskou událost užít, odtančit všechny volenky a dokonce i předtančení našeho tanečního klubu. V neděli ráno jsem vstal z postele a ulevilo se mi, že jsem s tabletou „před“ nepochybil. K fyzioterapeutovi ale raději budu se zády docházet pravidelně.

A protože plesová sezóna je v plném proudu, nabízím malého taháka pro krátkodobé řešení běžných bolestí i pro ostatní: jednoduchý přehled denních doporučených dávek pro dospělého u různých přípravků proti bolesti dostupných i v naší lékárně.

Paracetamol
- součást Paralenu, Coldrexu, Migralginu (250 mg v tabletě), Ataralginu (325 mg v tabletě) apod.)

  • Doporučená dávka: 325 až 650 mg každých 4 až 6 hodin
  • Maximální dávka: 4000 mg denní dávka, pokud vážíte více než 50 kg, 1000 mg, pokud vážíte méně

Ibuprofen
- obsažený v Brufenu 400 mg v jedné tabletě, Apoibuprofenu 400 mg, v Ibalginu 200 až 400 mg

  • Doporučená dávka: 400-800 mg celkově každých  6-8 hodin
  • Maximální dávka: 3200 mg denně rozdělená na čtyři  dávky po 800mg 

Acetylosalicylová kyselina
- najdete ho v Aspirinu (obvykle 500 mg v jedné tabletě), Acylpyrinu (500 mg v jedné tabletě), Migralginu (250 mg v jedné tabletě

  • Doporučená dávka: 1000 až 3000 mg rozdělené do několika denních dávek
  • Maximální dávka: 6500 mg rozděleno do několika denních dávek (např. u revmatické horečky)

A jako lékárník si neodpustím zvednout výstražně prst: Pokud pravidelně potřebujete k běžnému životu takové množství analgetik, které se blíží k  doporučeným či maximálním dávkám, pak je na místě zajít k lékaři a řešit raději příčinu vašich bolestí než se vystavit riziku poměrně vážných vedlejších účinků. Bolest je signálem vašeho těla, který byste neměli ignorovat!

Váš Vladimír

PharmDr. Vladimír Finsterle, MBA

Absolvoval Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy, v roce 1999 založil společnost Pears Health Cyber a v roce 2003 spustil první lékárnu na českém internetu, Lékárna.cz. Vše, co dělá, dělá s přesvědčením, že pacient by měl vždy mít možnost volby, pokud jde o jeho zdraví.

Témata článku
Péče o tělo Pohyb
Navštivte související produktové kategorie
Kosmetika a hygiena Doplňky stravy na klouby a kosti

Přečtěte si také

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.