Lékárna.cz

Odčervení lidí aneb Jak se zbavit parazitů

Odčervovat domácí mazlíčky je automatické pro každého z nás. Přípravky na odčervení zakoupíme běžně v lékárnách či u veterinářů. Zvířata jsou po odčervení veselejší, živější a mají větší chuť k jídlu. Málokdo si je ale vědom toho, jak snadný je přenos parazitů i na nás.

Odčervení lidí aneb Jak se zbavit parazitů
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Co je parazit a co dělá v těle

Parazit je cizopasník, který žije v hostitelském organismu, odebírá mu živiny a svým působením do něj vylučuje toxiny a tím oslabuje jeho fungování.

Téměř každý z nás má v těle řadu parazitů, ale ne všem způsobují zdravotní potíže. Jde nejčastěji o malé organismy bakterie, viry, plísně a kvasinky. Jindy jde o větší parazity, jako je roup, škrkavka, tasemnice a další. 

Paraziti mohou být příčinou anémie, potravinových alergií, kožních obtíží a ekzémů, bolestí kloubů, únavy, poruch spánku, snížené imunity, opakovaných infekcí a zánětů, trvale zvýšené tělesné teploty a dalších.

Mezi nejčastější parazity patří roup dětský, škrkavky, motolice, tasemnice a toxocara.

Pozor na toxoplazmózu

Velmi častým onemocněním je také toxoplazmóza, kterou se můžeme nakazit od koček. Člověk je pro tohoto parazita pouze náhodným hostitelem. Toxoplazmóza je zvlášť nebezpečná pro těhotné ženy (hrozí narození postiženého dítěte) a lidi s oslabenou imunitou. Účinnou obranou proti parazitům je především prevence.

Jak se zbavit parazitů

Při podezření na parazita je vhodné absolvovat klasické lékařské vyšetření. V případě nálezu se nasadí potřebné léky tzv. anthelmintika.

Na místě je vhodné podpořit imunitu vhodnými přípravky a stravou. Velmi účinné je kombinovat tyto chemické léky i s přírodními antiparazitiky z řad bylin.

Dříve bylo běžné užívat určité bylinky, detoxikační kúry či podstupovat očistné půsty či hladovky, aby se tělo těchto parazitů zbavilo. Tradiční medicíny tím vědomě očišťovaly těla od nepřátelských kolonizátorů. Vše se dělo většinou se změnou ročního období, tedy na jaře a na podzim.

Přírodní antiparazitikum našich předků

K tradičním přírodním antiparazitikům patřilo odedávna i kyselé kvašené zelí, česnek, cibule a dýňová semínka.

Bylinná antiparazitika

  • Ořešák královský
  • Pelyněk pravý
  • Hřebíček vonný
  • Kurkuma dlouhá
  • Zázvor
  • Oregano
  • Křen
  • Cibule
  • Vilcakora
  • "Dračí krev"

Co můžete ještě udělat

Pokud se snažíme očistit naše tělo od parazitů, tj. užíváme antiparazitární léky, vhodné bylinky či doplňky stavy, je podstatné neopomínat i na změnu stravy a podpořit vyloučení parazitů z těla. Strava by měla být lehká s množstvím ovoce a zeleniny, omezte těžko stravitelné tuky, maso, vejce a kombinovaná jídla.

Doplňte jídelníček

Přidejte do stravy vlákninu nebo jíly, které urychlují střevní pasáž a váží na sebe množství látek, kterých se tělo potřebuje zbavit. K tomuto účelu se hodí například zelený jíl nebo přípravky na bázi křemíku, medicínského uhlí nebo psyllia.

Využijte doplňky stravy

Tyto doplňky stravy většinou obsahují kromě huminových kyselin i extrakt z ořešáku královského. Ten je známý jako antioxidant, prospěšný je pro metabolismus lipidů, přispívá k normální činnosti ledvin a střev a podporuje imunitu. Další složkou je kurkuma dlouhá, která má pozitivní vliv na normální trávení, činnost jater, normální stav kloubů. 

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.