Lékárna.cz

Zelený ječmen jako zdroj vitality a zdraví

Zelený ječmen patří mezi oblíbené zelené potraviny, které se podílejí na celkovém povzbuzení organismu díky obsahu přírodních vitamínů a minerálů. Do skupiny zelených potravin řadíme i řasu chlorellu nebo spirulinu.

Zelený ječmen jako zdroj vitality a zdraví
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Ječmen obecný - Hordeum vulgare

Na ječmeni, jako zralé obilnině si pochutnávají nejen králíci, ovce nebo koně. Vy už jste možná ječmen taky ochutnali - jako kroupy v polévce. A nebo jste ho pili - možná ve formě melty (náhražka kávy z praženého ječmene) a docela určitě v pivu. Pivovarnický slad není nic jiného než pražený naklíčený ječmen. Podle teploty pražení je slad světlý nebo tmavší, více karamelový. Svou barvu a chuť pak předává i pivu.

Zelený ječmen, mladý ječmen nebo green barley

Mladý zelený ječmen je ječmen, který teprve roste, klíčí a tvoří malé zelené lístečky s mnoha benefity pro lidský organismus. Zelený ječmen patří mezi superpotraviny, podobně jako chlorella a spirulina.

Když mladý ječmen klíčí a roste, získává obrovské množství živin a energie ze země, vody, vzduchu a slunce. Zelený ječmen díky tomu obsahuje velké množství vitamínů, minerálů, stopových prvků, aminokyselin, antioxidantů, enzymů, chlorofylu a dalších živin ve formě, kterou naše tělo dokáže velmi dobře vstřebat a využít.

Účinky mladého ječmene

Mladý ječmen působí zásadotvorně a upravuje tak pH vnitřního prostředí těla. Využívá se pro celkové povzbuzení organismu díky obsahu vitaminů a minerálních doplňků z přírodního zdroje. Eliminuje nepříjemné tělesné pachy. V kombinaci s chlorellou je vhodný pro detoxikaci organismu. Těchto účinků využíváme také při očistných dietách a hubnutí

Jak užívat mladý ječmen

Mladý ječmen můžete užívat ve formě sušeného prášku, tablet nebo džusu. Výborně stravitelná je i šťáva neboli džus z mladého ječmene, kterou můžete snadno míchat s vodou nebo džusem. Kdo si chuť ječmene neoblíbí, může sáhnout po tabletách obsahujících prášek ze sušených rostlinek.

Doporučená denní dávka

Obvyklá doporučená dávka je 1 čajová lžička prášku 2 - 3x denně, u dětí do 40 kg postačí polovina dávky. Starší a nemocní lidé mohou dávku zvýšit až na 6 čajových lžiček 2 až 3x denně.

V tomto případě je potřeba brát v úvahu, že se mohou vyskytnout přechodné potíže způsobené tím, jak se tělo čistí a trávicí soustava není zvyklá na tento druh potravy. K typickým projevům patří průjem, zhoršení ekzémů, únava a bolest hlavy. Proto je potřeba přistupovat k užívání individuálně, vnímat vlastní projevy těla a dávku zvyšovat postupně.

Prášek rozmícháme ve studené neperlivé vodě nebo ovocném džusu a vypijeme.

Nejlépe se vstřebává nalačno (tj. 20 až 30 minut před jídlem). Zvláště po ránu dodá tělu energii pro vstup do nového dne. Délka užívání by měla být minimálně 2 až 3 měsíce, aby se mohly příznivé účinky ječmene projevit. Zelený koktejl si ale klidně můžete připravovat dlouhodobě, bez přerušení užívání.

Pro koho se ječmen nehodí

Kromě výše zmíněných přechodných projevů, které brzy vymizí, se mohou vyskytnout i jiné obtíže.

  • Může se vyskytnout běžná alergie - jako na jiné potraviny (traviny). Pokud se u vás objeví kopřivka, poruchy trávení, svědění  či jiné alergické obtíže, ihned s užíváním přípravku přestaňte.
  • V případě, že jste po operaci žaludku nebo střev, při akutních zánětech hlubokého žilního systému, akutní plicní embolii nebo pokud užíváte léky na ředění krve (warfarin) nebo na snížení imunity, není vhodné tyto potraviny užívat a vždy se jejich vhodnosti poradit s vašim lékařem.
  • Celiaci neboli lidé se sníženou snášenlivostí lepku by se měli užívání ječmene vyhnout. Celiakie je nemoc sliznice tenkého střeva. 
  • Před a po operaci: Vzhledem k tomu, že ječmen může ovlivňovat hladinu cukru v krvi, případně krevní srážlivost, je vhodné přestat užívat zelený ječmen 2 týdny před operací a neužívat do 2 týdnů po operaci.

Ječmen v těhotenství a při kojení

Užívání ječmene v průběhu těhotenství a kojení není oficiálně potvrzeno. Existují odpůrci, ale i příznivci užívání mladého ječmene v těhotenství. Vzhledem k faktu, že se detoxikace v těhotenství obecně nedoporučuje, je vhodné být v těhotenství opatrní. Pokud mladý ječmen dlouhodobě užíváte ještě před početím a chcete začít užívat zelené potraviny v průběhu těhotenství a kojení, raději začněte nízkými dávkami a pokračovat v běžných doporučených dávkách. Na místě je ale vždy porada s vašim lékařem.

Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.

Přečtěte si také

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.