Lékárna.cz

Kuchařkou: Vegetariánské kofty

Připravte si bezlepkové kofty, které budou vonět a chutnat jako v pravé indické restauraci!

Kuchařkou: Vegetariánské kofty
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

V naší kuchyni by kofty asi nejvíc připomínaly klasické karbanátky nebo známé čevabčiči podávané s cibulí a hořčicí :-)

Ty, které jsem pro vás připravila, mají spíše indický charakter a to primárně kvůli vůni koření. Tradiční kofty se připravují z masa - jehněčího, hovězího nebo třeba i z ryb. Buď se koule smaží na ohni nebo na pánvi nebo se vaří v pikantní omáčce.

Pokud se chcete vyhnout masu, sáhněte po nějaké luštěnině a zelenině. Po přidání toho správného koření bude výsledek vždy perfektní!

Já se rozhodla pro cizrnu, mrkev a tuřín, který na mě už delší dobu pomrkával v lednici a nevěděla jsem co s ním. Kofty byly křehké, jemné i pikantní zároveň a s trochou zeleniny a dresinku vytvořily luxusní oběd. V této verzi navíc bezlepkový. Zkuste je taky!

Pro 2 porce budete potřebovat

  • 200 g uvařené cizrny nebo 1 plechovku cizrny
  • 2 střední mrkve
  • 1 menší bulvu tuřínu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • pořádnou hrst nasekané petrželové natě
  • 2 lžíce pohankové mouky (nebo jakékoliv jiné bezlepkové)
  • himalájskou sůl, římský kmín, kari nebo koření garam masála
  • kukuřičnou strouhanku na obalení
  • tuk na smažení

Chcete-li si ulehčit život, můžete si cizrnu koupit v plechovce. Není ale žádná věda uvařit si ji doma.

Postup

  • Cizrnu přes noc namočte ve vodě. Vodu ráno vylejte a vařte v nové vodě podle návodu. 
  • Uvařenou cizrnu řádně rozmixujte.
  • Přidejte k ní jemně strouhanou mrkev a tuřín, prolisovaný česnek, petrželovou nať, vejce, sůl a koření.
  • Pokud nemáte mletý římský kmín, použijte obyčejný, ale nejprve ho nasekejte nožem, aby se uvolnila chuť i vůně
  • Přidejte 2 lžíce pohankové mouky - bude se vám s těstem lépe pracovat
  • Obalte kofty v kukuřičné strouhance - drží dobře tvar, lépe se smaží i chutnají
  • Smažte v olivovém oleji tak, aby alespoň půl koule bylo ponořené. Smažení netrvá dlouho, stačí dozlatova ze všech stran.

Kofty jakéhokoliv druhu se podávají se zeleninou, tortilou nebo s různým pečivem. Chuť doplní jogurtový dip, ale i bez něj je to dobrota. 

CIZRNA - Nebo-li římský hrách je luštěnina oříškové chuti a zdrojem mnoha a mnoha cenných látek. Obsahuje velké množství železa, vápníku i hořčíku. Má nízký glykemický index, hodí se pro redukční diety.

ŘÍMSKÝ KMÍN - Vzhledově běžnému kmínu velmi podobný, chutí a vůní už méně. Pozitivně působí na zažívání a proti nadýmání. 

Navštivte související produktové kategorie
Bio potraviny Luštěniny Koření a kořenící směsi

Přečtěte si také

Skořice je jedním z nejstarších a nejoblíbenějších koření na světě. Její charakteristická vůně a chuť obohacují nejen sladké pokrmy, ale i slaná jídla. Kromě kulinářského využití má skořice také řadu…

více

Nachlazení a rýma jsou běžnými potížemi, které mohou postihnout i nejmenší členy rodiny. V období podzimu a zimy se s těmito obtížemi setkáváme častěji, a proto je důležité vědět, jak správně pomoci…

více

Spálová angína je vysoce nakažlivé onemocnění způsobené β-hemolytickým streptokokem skupiny A - Streptococcus pyogenes. Ten produkuje erytrogenní toxin. Jeho uvolňování do krevního oběhu způsobuje…

více

Fenykl obecný Foeniculum vulgare se od starověku rozšířil ze Středozemí do celého světa. Na první pohled byste si mohli fenykl splést s koprem, to kvůli jeho typickým řapíkatým listům a okolíkům.…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.