Kuchařkou: Vegetariánské kofty
Připravte si bezlepkové kofty, které budou vonět a chutnat jako v pravé indické restauraci!
V naší kuchyni by kofty asi nejvíc připomínaly klasické karbanátky nebo známé čevabčiči podávané s cibulí a hořčicí :-)
Ty, které jsem pro vás připravila, mají spíše indický charakter a to primárně kvůli vůni koření. Tradiční kofty se připravují z masa - jehněčího, hovězího nebo třeba i z ryb. Buď se koule smaží na ohni nebo na pánvi nebo se vaří v pikantní omáčce.
Pokud se chcete vyhnout masu, sáhněte po nějaké luštěnině a zelenině. Po přidání toho správného koření bude výsledek vždy perfektní!
Já se rozhodla pro cizrnu, mrkev a tuřín, který na mě už delší dobu pomrkával v lednici a nevěděla jsem co s ním. Kofty byly křehké, jemné i pikantní zároveň a s trochou zeleniny a dresinku vytvořily luxusní oběd. V této verzi navíc bezlepkový. Zkuste je taky!
Pro 2 porce budete potřebovat
- 200 g uvařené cizrny nebo 1 plechovku cizrny
- 2 střední mrkve
- 1 menší bulvu tuřínu
- 2 stroužky česneku
- 1 vejce
- pořádnou hrst nasekané petrželové natě
- 2 lžíce pohankové mouky (nebo jakékoliv jiné bezlepkové)
- himalájskou sůl, římský kmín, kari nebo koření garam masála
- kukuřičnou strouhanku na obalení
- tuk na smažení
Chcete-li si ulehčit život, můžete si cizrnu koupit v plechovce. Není ale žádná věda uvařit si ji doma.
Postup
- Cizrnu přes noc namočte ve vodě. Vodu ráno vylejte a vařte v nové vodě podle návodu.
- Uvařenou cizrnu řádně rozmixujte.
- Přidejte k ní jemně strouhanou mrkev a tuřín, prolisovaný česnek, petrželovou nať, vejce, sůl a koření.
- Pokud nemáte mletý římský kmín, použijte obyčejný, ale nejprve ho nasekejte nožem, aby se uvolnila chuť i vůně
- Přidejte 2 lžíce pohankové mouky - bude se vám s těstem lépe pracovat
- Obalte kofty v kukuřičné strouhance - drží dobře tvar, lépe se smaží i chutnají
- Smažte v olivovém oleji tak, aby alespoň půl koule bylo ponořené. Smažení netrvá dlouho, stačí dozlatova ze všech stran.
Kofty jakéhokoliv druhu se podávají se zeleninou, tortilou nebo s různým pečivem. Chuť doplní jogurtový dip, ale i bez něj je to dobrota.
CIZRNA - Nebo-li římský hrách je luštěnina oříškové chuti a zdrojem mnoha a mnoha cenných látek. Obsahuje velké množství železa, vápníku i hořčíku. Má nízký glykemický index, hodí se pro redukční diety.
ŘÍMSKÝ KMÍN - Vzhledově běžnému kmínu velmi podobný, chutí a vůní už méně. Pozitivně působí na zažívání a proti nadýmání.
Klára Valentová
a akcích na Lékárna.cz vždy včas!
Napište nám!