Když nám je ouvej, rádi se obracíme k přírodě a čerpáme z ní to nejlepší, co nám nabízí. Lidé už hodně dlouho vědí, že šťávy připravené z léčivých rostlin a plodů dokážou s naším zažíváním, imunitou nebo únavou přímo divy. Netradiční šťávy máte navíc u nás v lékárně na dosah!
Očisťující přeslička
Už ve starých dobách byla přeslička rolní využívána pro svou schopnost zastavovat krvácení a pomáhala při onemocnění ledvin a močového ústrojí.
Dnes už si ale na ní vzpomene málokdo, což je ohromná škoda. Přeslička rolní totiž obsahuje mnoho účinných látek, které podporují přirozenou funkci vylučování moči, jsou nápomocné při tvorbě bílých krvinek a přeslička se používala dokonce při léčbě tuberkulózy.
Jestliže chcete vyzkoušet blahodárné účinky této rostlinky a uvařit si třeba přesličkový čaj, dejte si pozor, abyste sebrali opravdu přesličku rolní. Jiné druhy, jako je přeslička lesní, mokřadní a bahenní, jsou totiž jedovaté.
Vsaďte proto raději na jistotu a vyzkoušejte šťávu z přesličky rolní, která podporuje přirozenou funkci jater a podporuje zbavování se toxických látek. Obsahuje účinný výtažek, který je vhodný při péči o kardiovaskulární systém našeho těla a podporuje přívod okysličené krve do srdečního svalu. Uvolňuje také napětí v cévách a pomáhá udržovat zdravé vlasy, nehty a kůži.
Graviolou k vitalitě
Graviola neboli anona ostnitá pochází z tropických lesů Jižní Ameriky. Dnes už se pěstuje i v jiných oblastech, jako je Severní Amerika nebo Asie. Pro své pozitivní účinky ji vědci podrobují intenzivnímu zkoumání. Graviola se tak rozšířila do celého světa. Lidé, kteří užívají výtažky z gravioly, si pochvalují její pozitivní účinky na vitalitu a energii.
Jemně nakyslé plody s bílou dužinou se využívají především k výrobě džusů a šťáv. Obsahují vitamín C, který podporuje správnou funkci imunitního a nervového systému a chrání buňky před oxidačním stresem. Tím šťáva z gravioly snižuje i míru únavy a vyčerpání organismu. To ale není vše, látky obsažené ve graviole se účastní tvorby kolagenu a udržují tím normální stav cév, kostí, chrupavek, zubů a kůže.
Proti únavě a virózám můžete bojovat. Přírodní ovocné šťávy a džusy jsou pro naši imunitu tím správným spolubojovníkem.
Jeřáb pro vaši obranyschopnost
Plody jeřábu ptačího v sobě skrývají tajemství omlazení i správné obranyschopnosti organismu. Jeřabiny obsahují velmi hodnotné látky a mají rozsáhlé blahodárné schopnosti. Mají vysoký obsah vitamínu C, a tak jsou vhodné i při prevenci a rekonvalescenci z různých virových onemocnění.
V plodech jsou obsažené také vitamíny A, organické kyseliny nebo pektiny. Jeřáb působí i proti nechutenství a podporuje dobré trávení.
Šťáva z jeřábu ptačího dokáže přispívat ke správné funkcí centrální nervové soustavy. Jeřáb ptačí je také hojně využívaný při ženských obtížích, napomáhá totiž při stabilizaci menstruačního cyklu a ulehčuje od potíží s menopauzou. Šťáva z jeřábu dokáže povzbudit organismus a pomáhá překonávat stres a vypětí. Proto po ní sáhněte zejména v období zvýšeného stresu a vypětí nebo během chřipkových epidemií.
Léčivý dřín je nabušený vitamíny
Středně velký keř dřín obecný si lidé oblíbili kvůli dekoračním účelům i pro jeho léčivé schopnosti. Kdysi se nálev z květů dřínu používal pro snížení horečky. Listy byly zase využívané při potížích s močovými cestami.
Plody dřínu, takzvané dřínky, jsou červené drobné peckovice, obvykle kyselé až sladkokyselé. Dřínky jsou přímo vitamínovou bombou z přírody. Schovávají v sobě totiž vysoký obsah vitamínu C, dokonce se uvádí 100-300 mg na 100 g plodů. Najdeme v nich i vitamíny P, provitamíny A, pektiny a ovocné kyseliny nebo minerální látky a třísloviny. Dřín je vhodné užívat při žaludečních a střevních obtížích. Dřínky jsou pro svou kyselost zpracovávané do nejrůznějších polotovarů, džemů a šťáv, přičemž si zachovávají své vzácné vlastnosti.