Na co je dobrý fenykl: dobré trávení miminek i dospělých
Nadýmáním a zažívacími těžkostmi zdaleka netrpí jenom malé děti. Pořádně potrápit dokáže i dospělé, a především pak ženy. Nejosvědčenějším způsobem, jak bojovat s nadýmáním, je pravidelný pohyb. Podporuje peristaltiku střev. Stačí půlhodinka chůze denně.
Další úlevu od při nadýmání poskytnou semínka fenyklu. Právě fenyklový čaj patří mezi tajné zbraně všech maminek. Už novorozence upravit bolestivé nadýmání a koliky a vhod přijde i kojícím maminkám, protože podporuje přirozenou a zdravou laktaci.
Jak připravit fenyklový čaj pro kojence
- V hmoždíři rozdrťte lžíci fenyklových semínek, díky tomu se z nich snáze uvolní všechny prospěšné látky.
- Rozdrcená semínka zalijte vroucí vodou a asi 15 minut je louhujte.
- Pak stačí čaj přecedit a vypít.
Dětem fenyklový čaj velmi chutná pro svou nasládlou chuť. Čaj pomůže i při zácpě.
Proč pít fenyklový čaj
Věděli jste, že fenyklový čaj vám uleví i při zahlenění? Podporuje sekreci hlenu a tím prospívá zdravé očistě dýchacích cest.
Jak použít fenykl v kuchyni
Fenykl je zimní zelenina, která je velmi chutná a zdravá. Nejvíce inspirace pro jeho využití najdeme v italské kuchyni, kde se využívá v teplé i studené kuchyni. Vyzkoušejte fenyklový salát. Pokud máte rádi chuť lékořice, jsme si jistí, že si vás fenykl získá a zařadíte ho do svého jídelníčku. Pokud budete chtít silnou chuť zjemnit, stačí fenykl povařit.
Až budete v obchodě vybírat hlízy fenyklu na večeři, sáhněte po těch menších, které jsou zpravidla mladší, šťavnatější a chutnější.
- Svrchní listy z hlízy si uschovejte, použijete je například na fenyklovou polévku.
- Nať připomínající kopr se hodí fenyklového salátu.
- Zelené řapíky odřízněte, jsou tuhé.
Co se dělá z fenyklu
Fenykl se hodí jako příloha k rybám, výborný je zapečený s masem. Můžete ho rozpůlit a po vrstvách rozebrat, aby vytvořil jakousi mističku, kterou následně naplníte oblíbenou směsí. Abyste si na fenykl v kuchyni zvykli, bude to chtít trochu času. Nepochybujeme ale, že mu přijdete na chuť!
Recept na pečenou bulvu fenyklu
Ingredience:
- 1 bulva fenyklu
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce balzamikového octa
- 1 lžička medu (nebo javorového sirupu)
- Sůl a pepř podle chuti
- 1 stroužek česneku (nasekaný)
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu (nebo čerstvého)
- 30 g parmezánu (nastrouhaného, volitelné)
- Čerstvá petržel na ozdobu (volitelné)
Postup:
- Bulvu fenyklu dobře omyjte a odstraňte vnější listy. Nakrájejte ji na plátky silné asi 1 cm.
- Připravte si marinádu - v míse smíchejte olivový olej, balzamikový ocet, med, nasekaný česnek, tymián, sůl a pepř.
- Přidejte nakrájený fenykl do marinády a důkladně promíchejte, aby se plátky fenyklu dobře obalily.
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Fenykl přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Pečte cca 25-30 minut, dokud fenykl nebude měkký a zlatavý. V polovině pečení fenykl otočte, aby se rovnoměrně propekl.
- Pokud používáte parmezán, posypte ho na fenykl asi 5 minut před koncem pečení, aby se hezky roztavil.
- Po upečení ozdobte čerstvou petrželí a podávejte teplé jako přílohu nebo samostatný pokrm.