Kyselina linolová (CLA) - účinky
Kyselina linolová přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi, přičemž příznivého účinku se dosáhne při přívodu 10 g CLA denně.
Kyselina linolová v potravinách
Konjugovanou kyselinu linolovou najdeme v přírodních sýrech, mléce a masu (zejména v hovězím a jehněčím). Její obsah není v těchto potravinách nijak velký. Ve snaze zásobit tělo zvýšeným množstvím CLA bychom museli sníst opravdu velká kvanta masa či sýra, což s sebou nese z dlouhodobého hlediska vedlejší zdravotní rizika.
Rizika užívání CLA
Při užívání doporučených množství CLA nebyly pozorovány významnější komplikace. U některých osob může dojít k lehkému podráždění trávícího systému či k únavě.
CLA zvyšuje ukládání vitaminu A v těle, při jeho současném užívání je vhodné se poradit s lékařem. Nejsou dostatečné zkušenosti s podáváním těhotným ženám a malým dětem, a proto se zde podávání nedoporučuje. U citlivých osob může látka vyvolat alergickou reakci.
Použití CLA
Příznivého účinku k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi se dosáhne při přívodu 10 g LA denně.
CLA můžeme najít i v doplňkové sportovní výživě.
Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.