Zdravé vaření: Bezlepkové perníčky z mletých mandlí
Perníčky patří mezi nejoblíbenější dětské cukroví. Je tomu tak díky jejich kořeněné chuti a také díky nejrůznějším tvarům, ve které je lze proměnit. Děti milují, když se mohou zakousnout do srdíčka, hvězdičky, stromečku nebo třeba kapříka. Perníčky k Vánocům prostě patří, a proto si hodně rodin hýčká ten svůj mnoha lety ověřený rodinný recept.
Mezi hlavní vlastnosti, které od perníčků očekáváme, patří vyvážená chuť perníkového koření, popřípadě medu, mandlí, zázvoru a pak hlavně jejich měkkost (je pro nás důležité, jestli nám stihnou do Vánoc hezky změknout), no a když se k tomu přidá i snadná práce s těstem (aby se nelepilo a šlo hezky vykrajovat), máme tady ideální perníčky.
A já doufám, že takové vám mohu nabídnout. A pokud ve vaší rodině trpí někdo alergií na lepek, celiakií, nebo se prostě jen chcete vyvarovat neustálému pečení z bílé mouky a trošku tak odlehčit svému trávení, čtete ten správný recept ;-)
U nás doma nikdo problém s lepkem nemá, ale při vaření a pečení používám všemožné bezlepkové mouky prostě proto, aby naše strava byla co nepestřejší, abychom do žaludku neposílali tak často moučné věci, které se v něm změní v těžko stravitelnou hmotu. A při pečení cukroví je klasická mouka obsažená v každičkém druhu, proč to tedy letos nevzít za jiný konec – na chuti a ani jinak to nepoznáte.
Co budete potřebovat
Z uvedených ingrediencí upečete zhruba kolem 120 kusů perníčků.
- 200 g mandlí zbavených slupky
- 200 g jáhlové mouky
- 200 g rýžové mouky
- 100 g kokosového cukru
- 50 g obyčejného nebo přepuštěného másla
- 4 lžíce medu
- 2 lžičky směsi perníkového koření
- 1 lžičku zázvoru
- 2 lžíce vody
- 1 vejce (a také jedno na potření perníčků)
- lžičku jedlé sody
- špetku soli
Postup
Mandle si nameleme na jemnou moučku a smícháme je s jáhlovou a rýžovou moukou, perníkovým kořením a špetkou soli. Ve vodní lázni si rozpustíme kokosový cukr s medem, vodou a máslem a na závěr přidáme sodu, poté vlijeme do přichystané směsi. Přidáme vajíčko a najemno nastrouhaný zázvor a pustíme se do zpracování těsta. Těsto necháme odležet v lednici minimálně na 2 hodiny. Po vytažení z lednice ho necháme v pokojové teplotě tak 10 minut "rozkoukat" a můžeme se pustit do vyválení těsta a vykrajování. Před jejich vložením do trouby je ještě nezapomeňte potřít rozšlehaným vajíčkem.
A to, jestli zdobit nebo nezdobit perníčky, už nechám na vás, ale pokud nepotřebujete energii na to, abyste během vánočních svátků došli do Betléma, pak si na nich pochutnejte raději bez této bílé krustičky.
Tyhle perníčky jsou měkké hned, tak pozor ať vám nějaké do Vánoc zbydou! ;-)
Zuzana Bihary
a akcích na Lékárna.cz vždy včas!
Napište nám!