Lékárna.cz

Jak se zbavit vší

Jakmile se děti dostanou do kolektivu, je možná otázkou času, kdy vám přinesou ze školy nebo školky nevítaného návštěvníka - vši. Poradíme, které přípravky na vši zabírají a dozvíte se i jak se proti nim preventivně chránit.

Jak se zbavit vší
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Co pomáhá, když máte vši

Hřeben

Bez hustého hřebenu, tzv. všiváčku, se při odvšivování neobejdete. Volte takový, který má kovové zuby, jednak má vyšší hygienickou kvalitu a zároveň je mnohem odolnější než plastové hřebeny. Zároveň je vhodné, když je možné hřeben vyvařit nebo sterilizovat.

Pěna

Je bez pesticidů a silikonového oleje. Do 15 minut zabíjí jak vši tak hnidy. Stačí proto pouze jednorázová aplikace. Balení obsahuje i hřeben všiváček.

Roztok na dlouhé a husté vlasy
Neobsahuje insekticidy, přesto je spolehlivě účinný na vši i hnidy. Parazity zahubí udušením, takže není možná jejich rezistence. Roztok navíc obsahuje složky, které usnadňují rozčesávání vlasů, takže vyčesávání odumřelých vší a hnidů je s ním mnohem jednodušší.

Přírodní šampon na vši

Je šetrný k vlasové pokožce, zároveň je ale vysoce účinný jak proti vším, tak i hnidám. Jeho základem jsou extrakty z šalvěje, puškvorce a ořešáku královského, také pak silice máty, hřebíčku, rozmarýnu, muškátového ořechu a tea tree oleje. Tato kombinace má zcela unikátní hubící a zároveň repelentní účinky.

Sérum na vši
Vysoce účinné sérum si dokáže poradit s vešmi i hnidami. Lze jej nanášet jak na mokré, tak na suché vlasy. Důležité je, aby přípravkem byl pokryt každičký vlas v celé jeho délce a také pokožka hlavy, obzvlášť pak v oblasti krku a za ušima. Pro zvýšení účinku se hodí vlasy natřené sérem zabalit do ručníku nebo do čepice.

Sprej

Postará se o zahubení parazitů dřív, než se na hlavě stihnou rozmnožit. Obsahuje repelentní složku IR3535 a výtažky z rostlin, které odpuzují vši.

Kombinace přípravků
Vysoce účinné je pak kombinovat přípravky mezi sebou. Výborně funguje například Liquido Duo X, kdy na vlasy v zábalu nejprve účinkuje sérum a následně jsou ošetřeny šamponem. Vši ani jejich vajíčka tak nemají šanci na přežití.

Prevence vší

  • Sprej - postará se o zahubení parazitů dřív, než se na hlavě stihnou rozmnožit. Hodí se aplikovat vždy před návštěvou místa, ve kterém hrozí nákaza nebo při obavách z opakovaného výskytu vší.
  • Gumička - repelentní gumička odpuzuje vši. Navíc je voděodolná, nemastí vlasy a vydrží až 75 dní.
  • Čelenka - repelentní čelenka napuštěná přírodními oleji ochrání vlasy před parazity asi na 30 dní.
  • Tea tree oil - aplikujte kapku čajovníkového oleje za každé ucho před návštěvou místa, kde hrozí setkání s vší dětskou.
  • Šampon - šampon působí preventivně proti výskytu vší, je možné používat každý den místo běžného přípravku na mytí vlasů.

Jak předcházet nákaze vší

Nákaze vší se dá předejít, budete-li pravidelně přidávat pár kapek esenciálního tea tree oleje do dětského vlasového šamponu při každém mytí vlasů. Při odchodu dětí do dětského kolektivu potřete místa za oušky pár kapkami tea tree oleje. Je to účinná prevence toho, aby si dítě přineslo vši domů. 

Co dělat, když už vši a hnidy máte

Pokud chcete odvšivovat jen jednou a zároveň se některými zbytečnostmi nezdržovat, dodržujte tato pravidla:

  • Odvšivujte všechny členy rodiny najednou.
  • Členové rodiny bez vší by měli okamžitě začít používat preventivní přípravky.
  • Vyperte povlečení, dezinfikovat celý byt ale není nutné, mimo hlavu vši přežijí asi jen 24 hodin, z toho pouze 4 hodiny jsou schopny napadnout nového hostitele.
  • Vyčistěte (ideálně vyvařte nebo sterilizujte) hřebeny a kartáče použité během odvšivování.
  • Dlouhé vlasy není nutné ostříhat, stačí použít speciální přípravky pro ně určené.
  • Vaše domácí mazlíčky odvšivovacími přípravky netrapte, na nich totiž veš dětská nepřežije.

Přečtěte si také

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.