Lékárna.cz

Záškrt

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik povlaků v krku a nosohltanu. Přenáší se kapénkově (vzdušnou cestou). Vstupní branou jsou většinou krční mandle. Méně často přes hrtan, spojivky a sliznice nosu.

Záškrt
Sdílet

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Jaké má záškrt příznaky?

Záškrt začíná bolestí v krku, zimnicí, zvýšenou teplotou a nechutenstvím. V krku, nosohltanu a na mandlích jsou šedé nebo bílé povlaky. Ty ztěžují polykání a dýchání. Pokud je povlaků mnoho, mohou ucpat dýchací cesty a může dojít až k udušení. Toxin může napadat i srdce s způsobit poruchy srdečního rytmu či srdeční selhání. Při postižení nervů může dojít až k ochrnutí. Úmrtnost záškrtu se udává cca 5-10 % a u dětí do 5 let a dospělých nad 40 let kolem 20%.
Inkubační doba je 2-5 dní. Nakažlivost je od konce inkubační doby po celou dobu nemoci, cca 14 dní, někdy až 6 měsíců.

Jaká je léčba záškrtu?

Léčba záškrtu musí být zahájena co nejdříve. Příznaky angíny proto nepodceňujte s navštivte lékaře co nejdříve. Při podezření na záškrt se podává antitoxin, který neutralizuje toxin záškrtu. K tomu lékař předepíše antibiotika, která ničí bakterie záškrtu.

Očkování

V ČR je povinné očkování dětí od 9. týdne věku, v 5 a 10 letech. Očkuje se kombinovanými vakcínami. U dospělých většinou bývá očkování “vyvanulé” a proto se doporučuje přeočkování každých 10 let.
 

Záškrt v Česku

Onemocnění záškrtem se v České republice znovuobjevilo po 27 letech (naposledy v roce 1985) v roce 2022. Během roků 2022 a 2023 bylo evidováno 12 případů. Od začátku roku 2024 až do 8.3. bylo evidováno již 6 případů a bylo zaznamenáno 1. úmrtí od roku 1969.

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Témata článku
Nemoc

Přečtěte si také

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.