Lékárna.cz

PharmDr. Vladimír Finsterle - Třezalka, bylinka dvou tváří

Ptala se mě moje žena: Jak je to vlastně s třezalkou a ostatními léky? Jednoduchá otázka, ale poměrně obsáhlá odpověď.

PharmDr. Vladimír Finsterle - Třezalka, bylinka dvou tváří
Sdílet
Navštivte související produktovou kategorii

Co obsahuje třezalka

Začněme pozitivy třezalky: Její květy obsahují třísloviny, glykosidy, silice a pryskyřice. Typické červené barvivo, které vytéká z květů po jejich rozmělnění, se jmenuje hypericin a patří mezi dvě klíčové látky (tou druhou je hyperformin). Dále třezalka obsahuje některé organické kyseliny, provitamín A nebo vitamín C. 

Co třezalka umí

Třezalku lze využít ve formě nálevu nebo tinktury:

  • jako přírodní antidepresivum pomáhá i při změně nálad
  • podporuje duševní rovnováhu
  • užívá se na potíže s játry a žlučníkem
  • pomáhá při nespavosti
  • doporučuje se při nadměrném stresu
  • přispívá ke správné funkci krevního oběhu
  • je vhodná na podporu zdraví pokožky (pozor na sluníčko!)

Třezalka tedy vypadá jako přívětivá bylinka, která člověku pomůže vyladit tělo i mysl do pohody. Tuto představu o třezalce ale poněkud ruší důrazná upozornění, která najdete takřka na všech webových stránkách:

POZOR!!

  • Třezalka se NESMÍ kombinovat s antidepresivy! 
  • NESMÍ SE užívat PŘED SLUNĚNÍM - může způsobit těžké spálení pokožky!
  • Třezalka by se VNITŘNĚ NEMĚLA UŽÍVAT DLOUHODOBĚ!

Našel jsem i upozornění, že třezalku by neměli užívat lidé, kteří trpí cukrovkou, mají velmi nízký krevní tlak, projevují se u nich pylové alergie nebo jim lékaři zjistili metastázující nádor. Jak to tedy s třezalkou je doopravdy?

Třezalka a vstřebávání léků

Třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum) je jedním z nejčastěji používaných rostlinných preparátů. Dostupná data z klinických studií a případů dokazují, že právě jedna z výše uvedených složek extraktu třezalky, hyperformin, je tzv. významným induktorem či aktivátorem CYP3A4. Zvýšením jeho aktivity se rychleji odbourávají určité látky. A CYP3A4 je nejrozšířenější formou všech cytochromů P450, tedy sloučenin, které se podílejí v lidském organismu na zpracování většiny známých léčiv.

Mezi léčiva, která třezalkou ztrácí účinek, patří

  • většina makrolidových antibiotik (erytromycin, klaritromycin),
  • azolová antimykotika (itrakonazol, ketokonazol),
  • specifické blokátory kalciových kanálů (např. nifedipin) a např.
  • i léky užívané po transplantacích (cyklosporin).

Třezalka způsobuje snížení hladiny cyklosporinu v krvi, což vede v některých případech až k odmítnutí transplantátu.

Podobně tomu je u

  • látek snižujících cholesterol (př. simvastatinu),
  • antivirotik  (př.indinavir, nelfinavir, ritonavir, sachinavir, efavirenz, nevirapin),
  • antieoileptika (karbamazepin, fenobarbital, fenytoin – snížení jejich hladiny může vést k propuknutí záchvatů).

Třezalka a antikoncepce? Nikdy!

Nejčastější situace, kdy třezalka neguje účinky léčiv…? Je to užívání orální antikoncepce, kdy může vést až k jejímu selhání.

Může také snížit

  • účinek warfarinu (může nastat vyšší riziko krevního srážení),
  • digoxinu (což může vést ke ztrátě kontroly srdečního rytmu nebo srdečnímu selhávání) nebo
  • theofylinu (ztráta kontroly astmatu a CHOPN).

Na co má třezalka ještě vliv

Může být i ohrožením účinku léků proti migréně tzv. triptanů (sumatriptan, naratriptan, rizatriptan, zolmitriptan, eletriptan) a tzv. SSRI antidepresiv (citalopram, fluoxetin, fluvoxamid, paroxetin, sertralin, escitalopram), kdy u obou těchto skupin může dojít k výskytu vedlejších účinků (třes, úzkost, ztráta chuti k jídlu, pokles váhy, narušené vidění, problémy se spaním, suchost v ústech, problém s dosažením orgasmu či dosažení erekce, bolest hlavy, časté pocení, průjem nebo naopak zácpa).

Chirurgický zákrok a třezalka

"Pamatujte prosím na třezalku i před chirurgickými zákroky - vždycky je třeba zjistit možné interakce s přípravky pro celkovou a lokální anestézii a v případě nutnosti je třeba rostlinný léčivý přípravek vysadit." (PharmDr. Vladimír Finsterle)

Nejste si jisti? Zeptejte se lékárníka!

Je důležité si uvědomit, že třezalka může v kombinaci s jinými léky způsobit řadu zdravotních komplikací. Právě proto tu jsou lékárníci, kteří dokážou poradit a nalézt řešení. I u nás, v internetové lékárně. Když si nejste jistí, moji kolegové lékárníci vám poradí na e-mailu lekarnik@lekarna.cz nebo v online poradně.

 

PharmDr. Vladimír Finsterle, MBA

Absolvoval Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy, v roce 1999 založil společnost Pears Health Cyber a v roce 2003 spustil první lékárnu na českém internetu, Lékárna.cz. Vše, co dělá, dělá s přesvědčením, že pacient by měl vždy mít možnost volby, pokud jde o jeho zdraví.

Navštivte související produktovou kategorii
Bio potraviny

Přečtěte si také

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.