Lékárna.cz

Jak cestovat se psem a co si vzít s sebou

Pes musí být podle dopravní vyhlášky při cestování v autě zajištěný tak, aby nebyla ohrožena bezpečnost řidiče, přepravovaných osob ani zvířat a ani bezpečnost provozu na pozemních komunikacích. Není však přesně určené, jakým způsobem má být pes zajištěný, a tak si můžeme vybrat. Doporučujeme psí cestování pojmout zodpovědně a vytvořit svému mazlíkovi bezpečné a pohodlné ježdění.

Jak cestovat se psem a co si vzít s sebou
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Jak může pes cestovat v autě

  • Přepravka (nebo cestovní klec) - důležité je, jakým autem se pejsek poveze. Máte-li k dispozici kombi, máte také samozřejmě více možností. Pes totiž může jet v kufru, a to v přepravce (nebo transportní kleci) pro psy do auta, která musí být dostatečně velká a zajištěná proti převrhnutí. Pořídit můžete cestovní klec i klasickou velkou přepravku. Doporučujeme vybrat vždy tu, která je otestovaná na náraz.
  • Síť pro psy -  pokud se vám přepravka nebo látkový box do auta nejlepším řešením nebo pokud se váš pejsek v omezeném prostoru bojí, mezi sedačky a prostor zavazadlového prostoru můžete umístit síť pro psy do auta nebo mříž. Ta zabrání, aby pejsek prolezl na sedačky i nepříjemnostem v případě nehody.
  • Skládací box do auta pro psy - je praktický nejen do vozu, ale také na výlety nebo na výstavy a závody. Pejsek v něm má své pohodlí a nic jej neruší.

Cestování psa na sedačce auta

Kromě cestování v kufru může pejsek jet samozřejmě i na sedačce. I tehdy ale musí být zajištěný.

Při cestování pejska na sedačkách máte tyto možnosti:

  • Pás do auta pro psy – jde o popruh, který má na jedné straně karabinu a na druhé západku. Ta se připíná jako klasický autopás. V případě nárazu se nestane, že by pes proletěl do přední části vozu. Je ale vhodné, aby místo obojku měl pejsek nasazené kšíry.
  • Ochranná deka do auta pro psy – deka, která se připevní k sedadlům, ochrání interiér vašeho vozu od ušpinění i psích chlupů. Existují deky přesně kopírující tvar sedačky i potahy do auta pro psy, které v autě vykouzlí jakýsi vak. Doporučujeme deky pro psy, které jsou protiskluzové.
  • Kšíry pro psy do auta – postroj neboli kšíry do auta jsou vhodnější než obojek. Obepnou hruď psa a v případě nárazu rozloží sílu do celého trupu. Doporučujeme vybrat certifikované a odzkoušené testováním. Jen takové psa ochrání spolehlivě.

Co s sebou vzít když cestujete se psem

Bez jakých cestovních potřeb se váš pejsek na cestách neobejde? Určitě nezapomeňte dostatek vodycestovní misku. Krmivo a pamlsky jsou pro vás určitě samozřejmostí. V létě doporučujeme také chladící podložku proti přehřátí zvířete.

Zabalte s sebou také pelíšek, případně deku, která bude vonět domovem. I na výletě váš chlupatý parťák určitě ocení své oblíbené hračky. Moudré je přibalit i psí lékárničku, vlhčené ubrousky a psí ručník.

Naše tipy 

  • Pokud plánujete ujet delší vzdálenost, občas si dejte bezpečnostní přestávku, nechte zvíře proběhnout a sami si také odpočiňte
  • Někteří pejskové cestování špatně snáší - vyzkoušet můžete doplňky stravy pro psy proti stresu, které jim uklidní nervy před cestou i během ní
  • Pokud můžete, vypněte automatické stahování oken - pes může packou okno za jízdy otevřít nebo z něj dokonce vyskočit
  • Zvíře v létě nenechávejte samotné v autě - může se snadno přehřát!
Témata článku
Zvířata

Přečtěte si také

Plicník lékařský (Pulmonaria officinalis) je trvalá bylina s lodyhou porostlou jemnými chloupky a s vejčitými listy s jasně bílými flíčky - odtud vznikl dle této podobnosti i její název - plicník.…

více

Glutathion (GSH) je jeden z nejsilnějších a nejúčinnějších antioxidantů, který na sebe váže volné radikály a tím chrání organismus před oxidativním stresem. Nachází se v každé buňce našeho těla. Tělo…

více

Jak jsou na tom děti a opalování? Je pro ně zdravé nebo bychom je měli před sluníčkem spíše chránit? Pokud budete dodržovat zásady „zdravého“ opalování, není důvod se slunci vyhýbat. Bez slunce…

více

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.