Nastavení cookies: Aby web zůstal tak, jak ho znáte

Abyste na našich stránkách rychle našli to, co hledáte, ušetřili spoustu klikání a nezobrazovaly se vám reklamy na věci, které vás nezajímají, potřebujeme od Vás souhlas se zpracováním souborů cookies, tj. malých souborů, které se ukládají ve vašem prohlížeči.

Podle cookies vás na našich stránkách poznáme a zobrazíme vám je tak, aby fungovaly správně a dle vašich preferencí.
Upozorňujeme, že údaje ze souborů cookies mohou být použity také v personalizovaných reklamách. Pokud nesouhlasíte, můžete povolit pouze nezbytné soubory cookies. Projděte si podrobný přehled cookies a podmínky jejich užívání .

pixel
Lékárna.cz

9 zdravějších tipů na slazení

Nebaví vás sladit klasickým cukrem a hledáte ve slazení více benefitů, například v podobě vitamínů a minerálů? Máme pro vás několik tipů, čím nahradit klasický bílý cukr

9 zdravějších tipů na slazení
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Přírodní vs. bílý cukr

  • Přírodní cukry neprošly průmyslovou úpravou a mezi tyto zdravější varianty slazení patří například med, sušené ovoce, třtinový nerafinovaný cukru nebo melasa. Tato sladidla vedle sacharidů obsahují i prospěšné minerály, vitamíny a jsou pro naše tělo lépe využitelná.
  • Bílý cukr je oproti tomu produktem průmyslové úpravy. Obsahuje pouze čistou formu sacharózy tedy cukru složeného pouze z glukózy a fruktózy bez obsahu minerálů a jiných prospěšných složek.  
  • Pozor: třtinový cukr obsahuje stejně jako klasický bílý z 99% sacharózu, je tedy tvořen stále hlavně cukrem. Má obdobně vysoký glykemický index, a proto je důležité s ním šetřit.

Na co se ve složení produktů zaměřit

Ve složení výrobku se zaměřite na množství cukrů uvedených na 100 g výrobku. Výrobci nyní musí uvádět množství sacharidů na 100 g výrobku, což jsou všechny sacharidy ve výrobku obsažené a "z toho cukry" což jsou všechny jednoduché cukry. Čím vyšší je toto číslo, tím více jednoduchých cukrů výrobek obsahuje. Dále se můžeme orientovat podle složení - čím více je dané složky ve výrobku obsaženo, tím dříve je ve složení uvedena.  

Co znamená "bez přidaného cukru"

Pozor na formulku: "bez přidaného cukru" - do výrobku sice nebyl přidán cukr dodatečně, ale daný výrobek sám o sobě může obsahovat vysoké množství přirozeně se vyskytujících cukrů. Příkladem může být např. energy tyčinka složená z datlí a dalšího sušeného ovoce. 

Čím nahradit bílý cukr

Rýžový sirup

Rýžový sirup je tekuté jemné sladidlo, které se hodí na slazení nápojů, jogurtů, kaší, do vaření i pečení. Nemění vlastní chuť jídla a neobsahuje fruktózu.

Melasa

Melasa je zdravým sladidlem. Jde o cennou šťávu z cukrové třtiny, která je bohatým zdrojem železa, vápníku a dalších minerálních látek. 

Manukový med

Pokud chcete vyzkoušet něco opravdu exkluzivního, zkuste manukový med neboli "tekuté zlato", jak je tento Novozélandský med nazýván. Užívejte jej po lžičkách a těšte se z jeho blahodárných účinků.

Kokosový cukr 

Kokosový cukr pochází z nektaru palem, zpracovává se ručně a šetrným způsobem, je v něm zastoupeno množství výživných látek.

Javorový sirup

Javorový sirup kromě fruktózy a glukózy obsahuje také mnoho vitamínů a minerálů a to především mangan a vitamín B2 a zinek, draslík nebo železo. V poměrně vysoké koncentraci je přítomna kyselina jablečná a až 24 důležitých antioxidantů, které tělo chrání před volnými radikály. Z výživového hlediska je javorový sirup, vzhledem k vysokému podílu sacharózy, podobný klasickému řepnému nebo třtinovému cukru. Má velmi silnou a typickou chuť. Výborný na pečení. 

Stévie

Stévie je prakticky bez kalorií a je 100 až 300krát sladší než cukr. Neovlivňuje hladinu cukru v krvi jako klasický cukr. Navíc udržuje správné pH v ústech. Nevýhodou je, že tato sladká chuť bez dávky sacharidů může organismu způsobit hypoglykemický stav a tělo si řekne o cukry v jiné podobě.

Datle

Datlový sirup je přírodním sladidlem, obsahuje vitamíny skupiny B, dále draslík, vápník i železo. Datlový sirup oproti běžnému cukru nepřekyseluje žaludek (má vyšší pH). Má sice méně kalorií než běžný cukr, přesto jich má poměrně hodně, a tak není vhodné konzumovat velké množství.

Agávový sirup

Sirup se získává naříznutím dřeně agáve, má nízký glykemický index (GI 15) a nezvyšuje hladinu cukru v krvi tak rychle jako med nebo bílý cukr. Navíc má vysokou sladivost, takže ho stačí dát do pokrmu daleko méně. Problémem u agávového sirupu je vysoké množství obsažené fruktózy, která zatěžuje játra a ve svém důsledku vede ke zvyšování škodlivého cholesterolu.

Čekankový sirup

Čekankový sirup má mimořádně vysoký obsah vlákniny a nízký obsah cukru, tudíž je vhodný při redukčních dietách. Má stejnou sladivost jako med, ve srovnání s ním ale obsahuje až o 95 % méně cukru a o 45 % méně kalorií. Neobsahuje lepek, laktózu, konzervanty ani aromata. Má probiotické účinky. Při nadměrné konzumaci se mohou projevit nadýmavé a projímavé účinky.

S cukrem opatrně

Staré české přísloví praví "Všeho s mírou" - a to platí i pro alternativní způsoby slazení, kterými mohou  být sirupy - javorový, agávový nebo datlový. Obsahují velké množství sacharózy a fruktózy, takže s nimi při slazení šetřete :-)

Čím si snížit chuť na sladké

Zaměřte se na vyvážený jídelníček. Konzumujte dostatek složitých sacharidů (polysacharidů), které vás zasytí na delší dobu a uspokojí chutě na sladké spolu s kvalitními bílkovinami a zdravými tuky

Polysacharidy najdeme například v celozrnných těstovinách, hnědé rýži, v různých vločkách, luštěninách, kešu oříšcích nebo pohance

Nezapomeňte - důsledkem nadměrné konzumace cukru není jen obezita, ale i diabetes 2. typu nebo kardiovaskulární onemocnění. Cukr navíc urychluje proces stárnutí, mění metabolismus i fungování hormonů. 

Věděli jste, že...

...je dobré si vybírat produkty, které mají méně než 10 gramů cukru na 100 gramů výrobku.  Při čtení etiket pamatujte také na to, že 4 gramy cukru = 1 čajová lžička cukru.

Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

 

PharmDr. Kamila Horníčková

PharmDr. Kamila Horníčková

17. leden 2020

Přečtěte si také

Hantavirus je rod virů z čeledi Hantaviridae, které se přirozeně vyskytují u hlodavců a mohou způsobit závažné onemocnění u lidí. Přenos na člověka probíhá především vdechnutím částic moči, trusu…

více

Berberin je přírodní látka s dlouhou historií využití v tradiční medicíně. Tento rostlinný alkaloid se získává z dřišťálu a dalších léčivých rostlin a je známý svými pozitivními účinky na…

více

S chrápáním se v životě setká asi každý. Jsme na něj pravděpodobně všichni zvyklí a rozhodně si z něj neděláme hlavu. Chrápání ale není přirozené a vždy má nějakou příčinu. Pokud je chrápání časté,…

více

Paracetamol působí proti bolesti (má analgetický účinek) a snižuje tělesnou teplotu (antipyretický účinek), avšak nepůsobí protizánětlivě.

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.