9 zdravějších tipů na slazení
Nebaví vás sladit klasickým cukrem a hledáte ve slazení více benefitů, například v podobě vitamínů a minerálů? Máme pro vás několik tipů, čím nahradit klasický bílý cukr

Přírodní vs. bílý cukr
- Přírodní cukry neprošly průmyslovou úpravou a mezi tyto zdravější varianty slazení patří například med, sušené ovoce, třtinový nerafinovaný cukru nebo melasa. Tato sladidla vedle sacharidů obsahují i prospěšné minerály, vitamíny a jsou pro naše tělo lépe využitelná.
- Bílý cukr je oproti tomu produktem průmyslové úpravy. Obsahuje pouze čistou formu sacharózy tedy cukru složeného pouze z glukózy a fruktózy bez obsahu minerálů a jiných prospěšných složek.
- Pozor: třtinový cukr obsahuje stejně jako klasický bílý z 99% sacharózu, je tedy tvořen stále hlavně cukrem. Má obdobně vysoký glykemický index, a proto je důležité s ním šetřit.
Na co se ve složení produktů zaměřit
Ve složení výrobku se zaměřite na množství cukrů uvedených na 100 g výrobku. Výrobci nyní musí uvádět množství sacharidů na 100 g výrobku, což jsou všechny sacharidy ve výrobku obsažené a "z toho cukry" což jsou všechny jednoduché cukry. Čím vyšší je toto číslo, tím více jednoduchých cukrů výrobek obsahuje. Dále se můžeme orientovat podle složení - čím více je dané složky ve výrobku obsaženo, tím dříve je ve složení uvedena.

Co znamená "bez přidaného cukru"
Pozor na formulku: "bez přidaného cukru" - do výrobku sice nebyl přidán cukr dodatečně, ale daný výrobek sám o sobě může obsahovat vysoké množství přirozeně se vyskytujících cukrů. Příkladem může být např. energy tyčinka složená z datlí a dalšího sušeného ovoce.
Čím nahradit bílý cukr
Rýžový sirup
Rýžový sirup je tekuté jemné sladidlo, které se hodí na slazení nápojů, jogurtů, kaší, do vaření i pečení. Nemění vlastní chuť jídla a neobsahuje fruktózu.
Melasa je zdravým sladidlem. Jde o cennou šťávu z cukrové třtiny, která je bohatým zdrojem železa, vápníku a dalších minerálních látek.
Manukový med
Pokud chcete vyzkoušet něco opravdu exkluzivního, zkuste manukový med neboli "tekuté zlato", jak je tento Novozélandský med nazýván. Užívejte jej po lžičkách a těšte se z jeho blahodárných účinků.
Kokosový cukr pochází z nektaru palem, zpracovává se ručně a šetrným způsobem, je v něm zastoupeno množství výživných látek.
Javorový sirup
Javorový sirup kromě fruktózy a glukózy obsahuje také mnoho vitamínů a minerálů a to především mangan a vitamín B2 a zinek, draslík nebo železo. V poměrně vysoké koncentraci je přítomna kyselina jablečná a až 24 důležitých antioxidantů, které tělo chrání před volnými radikály. Z výživového hlediska je javorový sirup, vzhledem k vysokému podílu sacharózy, podobný klasickému řepnému nebo třtinovému cukru. Má velmi silnou a typickou chuť. Výborný na pečení.
Stévie je prakticky bez kalorií a je 100 až 300krát sladší než cukr. Neovlivňuje hladinu cukru v krvi jako klasický cukr. Navíc udržuje správné pH v ústech. Nevýhodou je, že tato sladká chuť bez dávky sacharidů může organismu způsobit hypoglykemický stav a tělo si řekne o cukry v jiné podobě.
Datle
Datlový sirup je přírodním sladidlem, obsahuje vitamíny skupiny B, dále draslík, vápník i železo. Datlový sirup oproti běžnému cukru nepřekyseluje žaludek (má vyšší pH). Má sice méně kalorií než běžný cukr, přesto jich má poměrně hodně, a tak není vhodné konzumovat velké množství.
Sirup se získává naříznutím dřeně agáve, má nízký glykemický index (GI 15) a nezvyšuje hladinu cukru v krvi tak rychle jako med nebo bílý cukr. Navíc má vysokou sladivost, takže ho stačí dát do pokrmu daleko méně. Problémem u agávového sirupu je vysoké množství obsažené fruktózy, která zatěžuje játra a ve svém důsledku vede ke zvyšování škodlivého cholesterolu.
Čekankový sirup má mimořádně vysoký obsah vlákniny a nízký obsah cukru, tudíž je vhodný při redukčních dietách. Má stejnou sladivost jako med, ve srovnání s ním ale obsahuje až o 95 % méně cukru a o 45 % méně kalorií. Neobsahuje lepek, laktózu, konzervanty ani aromata. Má probiotické účinky. Při nadměrné konzumaci se mohou projevit nadýmavé a projímavé účinky.

S cukrem opatrně
Staré české přísloví praví "Všeho s mírou" - a to platí i pro alternativní způsoby slazení, kterými mohou být sirupy - javorový, agávový nebo datlový. Obsahují velké množství sacharózy a fruktózy, takže s nimi při slazení šetřete :-)
Čím si snížit chuť na sladké
Zaměřte se na vyvážený jídelníček. Konzumujte dostatek složitých sacharidů (polysacharidů), které vás zasytí na delší dobu a uspokojí chutě na sladké spolu s kvalitními bílkovinami a zdravými tuky.
Polysacharidy najdeme například v celozrnných těstovinách, hnědé rýži, v různých vločkách, luštěninách, kešu oříšcích nebo pohance.
Nezapomeňte - důsledkem nadměrné konzumace cukru není jen obezita, ale i diabetes 2. typu nebo kardiovaskulární onemocnění. Cukr navíc urychluje proces stárnutí, mění metabolismus i fungování hormonů.

Věděli jste, že...
...je dobré si vybírat produkty, které mají méně než 10 gramů cukru na 100 gramů výrobku. Při čtení etiket pamatujte také na to, že 4 gramy cukru = 1 čajová lžička cukru.
Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.
Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

PharmDr. Kamila Horníčková
a akcích na Lékárna.cz vždy včas!
Napište nám!