Rýže z velké části obsahuje sacharidy, ale také řadu minerálních látek, vitamínů a potřebnou vlákninu. Obsah zdraví prospěšných látek samozřejmě závisí na druhu rýže. Vyberte si z naší široké nabídky!
Druhy rýže
- Většina z nás zajisté zná onu bílou rýži, kterou nalezneme v každém obchodu. Ovšem díky své úpravě, kdy je zrno zbaveno slupky, klíčku a leštěno, ztrácí důležité látky. Její vaření je velmi rychlé a snadné.
- Lépe je na tom hnědá rýže. Bývá také označována jako natural rýže. Tento druh rýže obsahuje klíček i značnou část slupky, tudíž je určitě nutričně cennější. Vaří se sice déle a má větší sklony ke žluknutí, ale její obsah vitamínů (B1, B2, E) a minerálů (hořčík, fosfor, vápník) vám vše vynahradí.
- Parboiled rýže je jakýsi kompromis mezi bílou a hnědou rýží. Je upravena speciální technologií, aby se dříve uvařila a přitom obsahuje více prospěšných látek než bílá rýže.
- Basmati rýže je oblíbená v asijské kuchyni. Má oříškovou chuť a výraznější vůni. Patří mezi nejkvalitnější druhy rýže. Vychutnejte si i vy rýži basmati!
- Už jste vyzkoušeli jasmínovou rýži? Při vaření uvolňuje jemné aroma jasmínu. Je podobná basmati rýži, ale po uvaření je o něco více lepivá. Vyzkoušejte například jasmínovou rýži značky Wolfberry.
- Divoká nebo také planá rýže se hojně využívá do různých salátů. Její doba vaření je ovšem až 60 minut.
- Červená rýže je neloupaná a díky tomu má zrno červenohnědou barvu. Má ořechovou chuť.
- Černá rýže u nás není příliš známá. Je pěstována v Číně a má nasládlou chuť. Dle studií tato rýže obsahuje i nezanedbatelné množství antioxidantů.
Kategorii
Rýže
najdete i na našem slovenském e-shopu MojaLekáreň.sk